ÉPTÍSÜNK GENERÁCIÓS HIDAKAT AVAGY Hatékony Együttműködés a Z Munkaerővel

ÉPTÍSÜNK GENERÁCIÓS HIDAKAT AVAGY Hatékony Együttműködés a Z Munkaerővel 669 450 Siklós Barbi

Lazányi és Bilan (2017) kutatásukban azt az eredményt kapták, hogy a Z generációs munkavállalók kevésbé bíznak meg kollégáikban és vezetőikben, mint az idősebb generációk tagjai és ezt a bizalmat kifejezetten a szakmai kiválósággal tudják kiérdemelni a vezetők és a kollégák. Ez egy újabb eredmény, ami nem újdonság, mégis fontos lehet a vezetők számára, hiszen a Z generációnak már nem elég, hogy valakit a pozíció és a hierarchiában betöltött szerepe miatt bizalomban részesítsen (Lazányi & Bilan, 2017).

Bencsik és munkatársai (2016) pedig szignifikáns különbséget fedezett fel az Y és Z generációs munkavállalók között, az együttműködés és tudásmegosztás tekintetében. Kutatásuk ugyan nem reprezentatív mintán készült (N=480), ugyanakkor az mindenképp elmondható, hogy a különbség jelen van és más-más megoldásokra kell felkészülnie egy szervezetnek az Y és Z generációs munkavállalók tekintetében. Ha a vezetőkkel való viszonyt nézzük, a Z generációnak szüksége van a jó személyközi kapcsolatokra, inkább, mint az idősebb generációknak.

Felhasznált irodalmak és további ajánlások:

Lazányi, K., & Bilan, Y. (2017). Generetion Z on the labour market: do they trust others within their workplace?. Polish Journal of Management Studies, 16(1), 78-93.

Bencsik, A., Horváth-Csikós, G., & Juhász, T. (2016). Y and Z Generations at Workplaces. Journal of competitiveness, 8(3).

Schroth, H. (2019). Are you ready for Gen Z in the workplace?. California Management Review, 61(3), 5-18.

Leave a Reply

*