TŰZKERESZTSÉG

Tűzkeresztség

Tűzkeresztség 685 450 Siklós Barbi

Az első lépéseim a jövő vezetőjeként

Volt egy határidőnk. 10 óra állt előttünk. Texasi idő szerint éjfélre kellett benyújtanunk a fejlesztés alatt álló szoftver új verzióját. Budapesten ez másnap reggel 7 órát jelent.

A nemzetközi léptékben való munka izgalmas volt, csodálatos lehetőségeket rejtett magában –  akkoriban, 2010-ben ez még nem volt olyan gyakori vagy könnyen elérhető, mint manapság. És megvoltak a maga kihívásai is. Négy hónapja voltam a csapathoz rendelt termékmenedzser. Nagyon szerettem volna bizonyítani. Kimentem a közeli bevásárlóközpontba, vettem egy kis kólát – a Coca Cola Company terméke, természetesen – és némi rágcsálnivalót, majd visszatértem, hogy támogassam a csapatomat. Nagy erőfeszítéssel minden hibát kijavítottunk, a kiadás minden teszten átment, és körülbelül hajnali háromkor küldtük el a buildet. Négyre megkaptuk a visszajelzést, hogy minden rendben van, az alkalmazás működik.

Elindultunk haza. Bezártam az irodát, miközben a csapatom az autóik körül gyülekezett. Nyitott ajtóval vártak rám, ezért elkezdtem kocogni a parkoló felé, hogy ne várakoztassam őket. Talán négy lépésnyire lehettem, amikor becsukták az ajtót és elmentek. Ott maradtam egy hideg téli éjszakán, hajnal előtt. Akkoriban nem voltak éjszakai buszok a városnak abban a részében. Az utolsó pénzemet a csapatnak szánt rágcsálnivalókra költöttem, így nem tudtam taxit hívni. Elindultam gyalog haza, a hó ropogott a „nem éppen az időjárásnak megfelelő” tornacipőm alatt. Volt időm átrágni magam a történteken, és azon, hogy én is részese voltam.

Ez egy olyan visszajelzés volt, amit nem hagyhattam tovább figyelmen kívül. Nem mintha eddig a pont előtt tudtam volna, hogy figyelmen kívül hagyok bármit is.

Homályos tükör

Görgessük vissza az időt! Körülbelül 9 hónappal azelőtt kezdtem a cégnél. Terméktervezéssel és némi alkalmazásfejlesztéssel foglalkoztam. Jól kommunikáltam a texasi és San Francisco-i kollégáinkkal. Volt némi természetes tehetségem a kis, négyfős csapatunk munkájának szervezésében. Így alakult, hogy hivatalosan is vezető szerepet kaptam, a csapattársaim támogatásával. Nem sokkal később jelentős befektetést kaptunk. Vödörszámra kezdtünk el fejlesztőket felvenni, és hirtelen három csapatunk is dolgozott a termékünknek ezen a részén.

Tőlem várták, hogy vezessem őket. Ahogy nőtt a nyomás és a sürgetettség, egyre stresszesebb és ingerlékenyebb lettem. Elvesztettem a képességemet, hogy nyitottan hallgassak és elkezdtem a csapatra is áthárítani némi nyomást, pedig igyekeztem mindent magamra vállalni, hogy megvédjem őket. Hosszú, szégyenteljes hazafelé tartó sétámon volt időm átgondolni az összes alkalmat, amikor nem figyeltem és amikor nem igazán hallottam meg a visszajelzéseiket vagy akár az ötleteiket.

Egy új ajtó nyílik…

Elkezdtem kapcsolatba lépni a cég tapasztaltabb vezetőivel: feletteseimmel és más csapatokat vezető kollégáimmal. Megosztották velem az általuk használt vezetési technikákat. Blogbejegyzéseket, könyveket és más kollégákat ajánlottak, akikkel érdemes beszélgetni. Egy új világ nyílt meg előttem. Akkor döbbentem rá, mennyire nem értem, mit is jelent a vezetés, és hogyan lehet valaki jó vezető. Több órát töltöttem el azzal, hogy megemésszem, amit a fél-egy órás találkozók során megbeszéltünk. Az ezt követő hetekben azon dolgoztam, hogy gyakoroljam és beépítsem mindazt, amit frissen tanultam.

Az én példám elég szélsőséges. Ennek ellenére újra és újra hallottam hasonló történeteket, kevésbé komoly következményekkel, olyan jövőbeli vezetőktől, akik épp akkor kezdték vezetői karrierjüket. Sokuknak nem volt szüksége átfogó képzésre, inkább egy ugródeszkára és más vezetőkre, akikkel megoszthatják tapasztalataikat. Inspirációra és kitartásra egy jó társaságban.

Ez vezetett ahhoz, hogy létrehozzuk ezt a webinárium-sorozatot, amit Future Leaders Academy-nek hívunk és ami 60-90 perces alkalmaival betekintést ad a vezetés főbb témáiba. A program keretében a következőkkel foglalkozunk: hatékony kommunikáció a vezetéshez, érzelmi intelligencia, az ellenálló képesség fejlesztése, sokszínűség, egyenlőség és befogadás, coaching szemléletű vezetés, mentális egészség és jólét vezetőként. A program célja, hogy pontosan azt nyújtsa, amit én és mások olyan hasznosnak találtak vezetői karrierjük kezdeti szakaszában: gondolatébresztőt, néhány gyakorlatot és valamit, amit már másnap elkezdhetsz alkalmazni, hogy segítsen Neked hatékonyabb vezetővé válni. 

Ha felkeltettük érdeklődésedet, nézd meg az étlapunkat, és iratkozz fel a sorozatra, vagy válaszd ki azokat a webináriumokat, amelyek a leginkább megszólítanak Téged. Tanulj velünk, és oszd meg másokkal ezt az élményt és a tapasztalataidat, akik éppen úgy kezdik, ahogy Te!

Vattay Dániel

Leave a Reply

*