Leadership Superpower – Vezetői mindset és tudatosság -

Leadership Superpower –Vezetői mindset és tudatosság –

Leadership Superpower –Vezetői mindset és tudatosság – 450 450 Siklós Barbi

Értsük meg együtt a tudatosság zónáit! Az elménk rendezettsége a vezetői sikerünk záloga!
A valódi intelligencia többek között a megkülönböztetés képessége is. Na, de hogyan strukturáljuk a gondolatainkat, ha nőként ösztönösen érzelemvezérelt a működésünk, férfiként pedig a ráció elfedi az intuíciót? Vezetőként szupererőnk lehet, ha a tudatosságunk és az elménk edz(ett), illetve használjuk a bölcsességünket a vezetésben.

A vezetői stabilitás, transzparencia és következetesség, továbbá a nyitottság és kreativitás is az elménk állapotától, edzettségétől függ. A jövő vezetője a tudatos vezető, ami elérhető állapot azoknak, akik az elmét nem tömérdek információval, hanem valódi intelligenciával táplálják. 

Elmét edzünk, erre hívlak benneteket.

A tavalyi ICF Konferencia volt az első olyan megmutatkozása a vezetőkkel való egyéni és csoportos coaching munkámnak, amiben már törekedtem ötvözni mindazt, ami az ICF mestercoach kompetenciák elvárásai, a Gestalt pszichológia szemlélete és a Védikus írások továbbá a Zen buddhizmus tanításai.
Na jó, némi Bibliai idézettel azért szoktam még fűszerezni a munkámat, mivel nagyon hiszek a régi, időtálló bölcsességben. És talán azzal sem érdemes sokat vitatkozni, hogy bármi új, hasznos és értékes, a régi időtálló alapzatára épülhet igazán.

Ehhez hasonlóan a vezetői létben sem sem azt történik, hogy ahogyan fejlődünk, a régi dolgaink eltűnnek belőlünk. A „vagy-vagy” dualitása egy illúzió csupán, hiszen attól, hogy már nem választom tudatosan a régi, ingerült vagy éppen arrogáns stílust a munkatársakkal szemben, még nem felejtettem el azt, hogyan is lehet úgy csinálni, úgy viselkedni. Csak éppen már van magam és mások számára is kedvezőbb, előre mutatóbb vezetői kommunikációs stílusom. Emellett ez nem jelenti azt sem, hogy egy krízismenedzsmentet igénylő helyzetben ne tudnék határozott, rövid és egyértelmű utasításokkal, akár a hangomat erőteljesen használva vezetni.

Az elme nem felejt. Csupán rátanul és rátanítható arra, hogy bölcsebben döntsön és kicseréljen ösztönös, beívódott működéseket valami hasznosabbra. Írhatnám azt is, hogy karmát törögetünk. Kitakarítunk. Megtisztulunk. Ugye mennyi régit idéző szó? Pedig talán nincs is nagyobb szükség a bölcs, tudatos és magabiztos, valódi erőt képviselő vezetőkre a világunkban, mint most!

A múlt-jelen-jövő idősíkok az elménkben legalább olyan haszontalanok, mint hasznosak. Lényegében ez maga a mi belső világunk és felhasználható a folyamatos fejlődésünkre. Ha jól bánunk vele.
Az idővel, ami múlandó és ahogy állandóan jelen is van.
Talán nem is csak az idő relatív, hanem mi magunk is relatív módon tekintünk bizonyos helyzetekre, vannak korlátozásaink, fixációink és beragadt hiedelmeink?
Persze! És ez normális.

Szóval itt kezdjük a napot a Leadership Superpower – Vezetői mindset és tudatosság tréningen: tisztázzuk a lényeget, hogy emberi és normális egy kupac korlátozó hiedelemmel rendelkezni.

Miért?
Mert idővel ez termelődött az elménkben?
Hogyan?

Egyszerű a Védikus képlet: érzékelünk az érzékszerveinkkel (azt most nem nyitom ki, hogy máshogy vélekedik kelet és nyugat arról, mi mindent nevezünk érzékszerveknek), és a tapasztalás útján lesz egy lenyomatunk – a Gestalt tapasztalati ciklus remekül mutatja be ezt a folyamatot. A tapasztalásunk szül egy gondolatot, ami meghatározza következő cselekvésünket, amit ha folyton gyakorlunk, már szokássá alakul. A szokásaink formálják a jellemünket, ami végül meghatározza a sorsunkat. Átírni, változtatni, beavatkozni a gondolatainkon keresztül tudunk. Ott tudunk rendet tenni, különbséget tenni, intelligensebb módon létezni.

Már régről megtudott alapigazságok jönnek most:

  • „A valódi intelligencia a megkülönböztetés képessége.”
  • „Ami bent, az kint.”

Kérdezhetitek, hogy oké ennyi bölcselkedés, de hogyan szól ez a vezetői létről? A mindennapok mókuskerekében való helytállásról? Mit is kezdjek ezzel?

Több, mint 5000 óra coaching ülés után a tapasztalom az, hogy az ügyfeleim számára többségében nem az okoz nehézséget az, hogy bátran cselekedjenek és változtassanak, ha kell, ha logikus vagy ha hasznos másképp működni, mint addig. Sokkal nehezebb és egyedül lassú vagy szinte lehetetlen azt látniuk önmagukban és azt megérteniük magukról, hogy pontosan mi az, ami „beragadt”.
A közös munka tekintetében itt nagy a különbség!

A női ügyfelek sokszor annyira érzelemvezérelt módon közelítik meg a fixálódott hiedelmet, illúziót, hogy a közös munka során azt tanuljuk, hogyan lehet rációt és valóságot vinni az érzelmekkel elszárnyalt helyzetbe. Azaz, hogyan lehet „tiszta fejjel” lenni. Nem vagyok népszerű, amikor azt kérdezem: „Végül is kire vagy mire vagy most megsértődve?”

A férfi ügyfelek, miközben dúsan és gazdagon vannak érzelmekkel, gyakran nem akarnak és nem is tudnak hozzáférni az elme ezen részéhez – igen még te is kedves olvasó! Az érzelmeink is az elménk szüleménye. Ami a szívedben, a gyomrodban és a verejtékező tenyeredben történik, az jel, érzet, ami szintén lehetőség neked, hogy értsd azt, hogy most valami „nem nyugalmi” van veled. Emiatt tőlük sokszor verbális megkövezés ér engem, amikor felteszem a kérdést: „Mitől félsz most?”

Különbséget tenni az elménkben maga a tudatosság, ami megértést és bátorságot is hoz arra, hogy törekedjünk másképp cselekedni, mint eddig. És ha bölcsebb vezetői cselekedeteink vannak, mert a valóság nagyobb részére látunk rá és nyugalmasabb módon kezeljük a váratlan helyzeteket is, mások sem ítélnek meg úgy, ami nem tetszik a (hamis) egónknak.
Mert őszintén szólva, ha te tisztábban látod önmagadat, miért is lepődnél meg bármin – ami lehet egy 360 fokos értékelés eredménye, a főnököd TÉR visszajelzésének lényege, vagy éppen a rólad kialakult pletyka tartalma?

Transzparens vezető vagyok! – menő és hangzatos. És melós… mert őszinteséget kér önmagadtól önmagadra nézve és tiszta rendező elvet arról, mit mutatsz meg abból, ami belül benned van. Az elménkben az érzések, a gondolatok, a fantázia, az illúziók, az álmok, a hiedelmek a múlt, jelen és jövő kontextusában cikáznak.  Gyors és lassú döntések egyaránt szükségesek. Nincs vagy-vagy, csakis ÉS.

Mert mindeközben belőlünk minden látszik a külvilág számára. Sokszor tisztábban, mint amit mi éppen látunk. Hát miért is ne használjuk a környező világunkat tükörként?  Egy olyan visszajelző felületként, ami ösztönöz a fejlődésre és hálásak tudunk lenni azért, hogy rámutat azokra a hiányosságainkra, amit érdemes meghaladnunk, megtanulnunk, átírnunk vagy máshogy csinálnunk.

Amikor kezdő coachként nagy ambícióval kerestem azt a mentort, akitől tanulni vágytám és rátaláltam arra, aki a mesteri létre inspirált, az első mondata így hangzott:
„Ha fényre akarsz állni tudd, ott rád is lőhetnek.”
„Remek – mondtam – és akkor hogyan védem meg magam?”
„Folyamatosan dolgozol az önismereteden, és képes leszel arra, hogy megkülönböztesd a vaktöltényt a valóditól.”

Ha célod, hogy vezetőként jóból kiváló legyél, vagyis rendelkezz a szupererővel, gyere el szeptember 6-án egy közös (elme) edzésre. Jelentkezés: https://www.coachingteam.hu/tudatos-vezetok-akademiaja/

Szeretettel várlak!

Németh Bite Barbara

Leave a Reply

*